Find masser af gode, faglige grund til at være medlem
Som medlem får du en lang række unikke faglige fordele i Frie Skolers Lærerforening.
Rådgivning om dine løn og ansættelsesvilkår
Som højskolelærer kan du stå med mange spørgsmål om f.eks. din løn, din anciennitet, din arbejdstid og dine rådighedsvagter på skolen. Som medlem af Frie Skolers Lærerforening har du altid et sted, du kan rette dine spørgsmål hen.
Når du kontakter foreningen, får du hjælp, som er baseret sig på unik viden og erfaring vedrørende reglerne og vilkårene på de frie skoler – herunder også højskolerne.
Du får ikke bare svar på dine spørgsmål. Vi rådgiver også omkring, hvordan du kommer videre, hvis f.eks. vores løntjek viser, at du har penge til gode.
Et fagligt fællesskab for højskolelærere
Som højskolelærer betyder et medlemskab i Frie Skolers Lærerforening, at du bliver en del af et stærkt fællesskab af højskolelærere i hele landet og på din egen skole.
Højskolelærerne har sit eget udvalg i Frie Skolers Lærerforening, som kun har fokus på forholdene for dig som højskolelærer.
Udvalget for højskolelærere inviterer hvert år til et træf, hvor du kan mødes i to dage med andre højskolelærere.
Træffet sætter blandt andet fokus på aktuelle problemstillinger for højskolelærerne, og så kan du være med til at udvikle højskolelærernes indflydelse i foreningen ved at stille op til og stemme om, hvem der skal sidde i højskoleudvalget.
Du kan også bruge højskoleudvalget som indgang til foreningen, hvis du har input til, hvordan foreningen kan blive bedre til at hjælpe højskolelærerne.
Inspiration og viden
Som højskolelærer får du ni gange om årets fagbladet Frie Skoler, som er det eneste medie, der skriver om arbejdsforholdene for lærere på de frie skoler.
Fagbladet er fyldt med relevante temaer, interviews og faglig inspiration for lærerne på de frie skoler generelt, der er også historier specifikt om forholdene for højskolelærere.
Desuden modtager du som højskolelærer jævnligt nyhedsbreve, som kun er til dig som højskolelærer. I nyhedsbrevene finder du blandt andet aktuelle råd, når der sker ændringer i f.eks. din løn eller regler der er relevant for dit arbejdsliv.
Det er også i nyhedsbrevene du finder information om aktuelle arrangementer og relevante nyheder om udviklingen på højskolerne.
Altid tilgængelig viden om reglerne for dit arbejdsliv
På foreningens hjemmeside får du som medlem adgang til Find svar-sektionen for højskolelærere.
Indholdet kræver medlemslogin, da det er her foreningens konsulenter formidler deres viden om reglerne for blandt andet løn, arbejdstid, barsel, ferie og fravær.
Gratis råd og vejledning ved stress, sygemelding og arbejdsskade
Desværre sker det, at man kan slå sig psykisk eller fysisk på sit arbejde.
Som medlem af Frie Skolers Lærerforening kan du få råd og vejledning fra konsulenter med speciale i netop den situation, du står i.
Du kan få hjælp til at håndtere situationen, som den er lige nu og her. Men konsulenterne kan også rådgive dig i, hvad de næste skridt bør være for, at du kan komme videre.
Kurser og kompetenceudvikling
Frie Skolers Lærerforening udbyder løbende relevante kurser og arrangementer til dig som medlem.
Du finder både gratis tilbud og kurser med deltagerbetaling, hvor du får rabat som medlem.
Se aktuelle kurser (bemærk linket tager dig til hovedsiden fsl.dk)
20 eksperter til din rådighed
På Frie Skolers Lærerforenings sekretariat i Risskov ved Århus arbejder blandt andet 20 konsulenter, som behandler mere end 20.000 medlemshenvendelser om året.
Konsulenterne kender reglerne helt ud i hjørnerne, de har dybt kendskab til forholdene på de frie skoler generelt og højskolerne specifik og konsulenterne ved derfor, hvordan de skal behandler din henvendelse på bedste vis.
Som højskolelærer og medlem af Frie Skolers Lærerforening, står du derfor aldrig alene med dine spørgsmål.
Et lokalt fællesskab
Frie Skolers Lærerforening består af otte lokale kredse, som har en nogenlunde lige fordeling af foreningens mere end 11.000 medlemmer.
Det er din højskole placering, der afgør, hvilken lokale kreds du tilhører som medlem.
Kredsene inviterer til arrangementer af både faglig og social karakter, og kredsen er derfor en god måde at møde og netværke med lærere fra andre frie skoler.
Kredsen er også en mulighed for at gøre din indflydelse gældende i foreningen. Hver kreds har en bestyrelse, og formanden sidder med i foreningens hovedbestyrelse.
Som medlem kan du blandt andet komme med forslag til kredsbestyrelsen, du kan selv stille op til kredsbestyrelsen og du kan deltage i kredsens generalforsamling.
Find din lokale kreds (bemærk linket tager dig til hovedsiden fsl.dk)
Et talerør for højskolelærerne
- Hvem skal råbe op, når mange højskoler ikke lever op til hviletidsreglerne?
- Hvem skal gøre opmærksom på, at højskolelærernes løn i gennemsnit er mange tusinde kroner efter lærerne på efterskoler, frie grundskoler, folkeskolen og gymnasierne?
Som højskolelærer arbejder du, som en de eneste faggrupper i staten, uden overenskomst. Derfor har du ikke mulighed for at have en tillidsrepræsentant på skolen, som kan tage lokale problemstillinger op med ledelsen.
Men derfor skal der stadig være styr på, at gældende regler bliver overholdt på højskolerne. Og nogen er nødt til at tage førertrøjen på i kampen for højere løn til højskolelærere.
Frie Skolers Lærerforening har gennem daglig kontakt med højskolelærere i hele landet et unik indblik i hvilke generelle problemstillinger, der er for lærerne på højskoler.
Og foreningen nøjes derfor ikke med at løse det enkelte medlems problem. Vi løfter også generelle problemer op på et højere niveau. Vi søger fælles løsninger med de relevante parter, og vi kommunikerer om problemstillingerne til både højskolelærere og andre interessenter på området.
En chance for en overenskomst
Som højskolelærer arbejder du, som en de eneste faggrupper i staten, uden overenskomst. Endnu. Målet for Frie Skolers Lærerforening er at forhandle en overenskomst på dine vegne.
Når halvdelen af højskolelærerne er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, vil foreningen kontakte de statslige arbejdsgivere og indlede arbejdet med at få en overenskomst.
Internt vil foreningens medlemmer blive inddraget i drøftelserne om, hvordan overenskomsten skal se ud, og hvad den skal lægge vægt på.
Med en overenskomst får højskolelærerne aftalte forhold omkring deres løn- og arbejdstidsforhold. Målet med en overenskomst er at definere en fornuftig ramme om ansættelsesvilkårene generelt.
Det handler om at sikre en fornuftig bund, så lærerne kan holde til at arbejde som højskolelærere hele livet, og så højskolearbejdet ikke kun bliver for lærere, der ikke har familie eller andre forpligtelser.
Med en overenskomst kan lærerne på højskolerne vælge en tillidsrepræsentant. Tillidsrepræsentanten vil som en lokal ekspert være med til at sikre, at skolen overholder de indgåede aftaler om løn, arbejdstid, hvile-og fridøgnsbestemmelserne m.m.
Og tillidsrepræsentanten kan være med til at sikre et godt og tillidsfuldt samarbejde på skolen og dermed et godt arbejdsmiljø.
Adgang til psykologisk krisehjælp
Som medlem af Frie Skolers Lærerforening har du adgang til hurtig og professionel krisehjælp fra Falck Healthcare, hvis du kommer ud for noget psykisk belastende i forbindelse med dit arbejde.
Som medlem har du adgang til mere end 300 psykologer hos Falck. Det store antal tilknyttede psykologer sikrer, at et terapeutisk forløb altid starter seneste tre dage efter, du bliver visiteret til krisehjælpen.
Ordningen administreres af Frie Skolers Lærerforenings konsulenter, som står for visitationen, og krisehjælpen betales som hovedregel af skolen.
Sådan gør du
- Kontakt os på telefon 87 46 91 10
- Foreningens konsulenter afgør, om det, du har været udsat for, er omfattet af reglerne om arbejdsrelateret krisehjælp
- Hvis du bliver visiteret til krisehjælp hos Falck Healthcare, får du tilbudt et forløb på fem timers psykologhjælp
- Det er som udgangspunkt skolen, der skal betale for krisehjælpen
Opstår krisen uden for almindelig arbejdstid, f.eks. i forbindelse med lejrskoler, kan du kontakte Falcks døgnåbne kriselinje på telefon 70 10 20 12.
Akuttelefonen tilbyder råd og psykisk førstehjælp, og Frie Skolers Lærerforenings konsulenter vil behandle din sag hurtigst muligt.