Log på

Få adgang til låst indhold, der er forbeholdt dig som medlem.


Gå til Mit FSL

Se dine medlemsoplysninger og skriv beskeder til tillidsvalgte.

Nyhed

Målet er en overenskomst for højskolelærere

Som højskolelærer arbejder du uden overenskomst. Endnu. Målet for Frie Skolers Lærerforening er at forhandle en overenskomst på dine vegne

Som højskolelærer tilhører du den eneste statslige faggruppe, som ikke har en overenskomst og dermed ikke en del af den danske model. Der kan først tegnes overenskomst for et område, når mere end halvdelen af de ansatte er medlemmer af den samme faglige organisation. 

Når halvdelen af lærerne på de danske folkehøjskoler er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, indleder foreningen forhandlinger med ministeriet om at overenskomstdække højskoleområdet.  

Selv om du arbejder uden overenskomst, er der stadig meget, vi som fagforening kan hjælpe dig med.

Tre trin til at lande en overenskomst for dig som højskolelærer

1: Mindst hver anden højskolelærer som medlem sikrer forhandling om en overenskomst

Den dag, hvor halvdelen af lærerne på de danske folkehøjskoler er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, kan foreningen kræve forhandling om en overenskomst på højskoleområdet.

En overenskomst vil sikre aftalte forhold omkring løn, arbejdstid og ansættelsesvilkår. Højskolelærerne er den sidste gruppe på det offentlige arbejdsmarked, som ikke har indflydelse på deres egen arbejdssituation. Efterskolelærerne blev en del af den danske model, da de i 1982 fik retten til en overenskomst.

2: Frie Skolers Lærerforening indleder forhandlinger om en overenskomst for dig som højskolelærer

Når halvdelen af højskolelærerne er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, vil foreningen kontakte de statslige arbejdsgivere og indlede arbejdet med at få en overenskomst. Internt vil foreningens medlemmer blive inddraget i drøftelserne om, hvordan overenskomsten skal se ud, og hvad den skal lægge vægt på.

3: Du får en overenskomst som højskolelærer

Med en overenskomst får højskolelærerne aftalte forhold omkring deres løn- og arbejdstidsforhold. Målet med en overenskomst er at definere en fornuftig ramme om ansættelsesvilkårene generelt. Det handler om at sikre en fornuftig bund, så lærerne kan holde til at arbejde som højskolelærere hele livet, og så højskolearbejdet ikke kun bliver for lærere, der ikke har familie eller andre forpligtelser.

Med en overenskomst kan lærerne på højskolerne vælge en tillidsrepræsentant. Tillidsrepræsentanten vil som en lokal ekspert være med til at sikre, at skolen overholder de indgåede aftaler om løn, arbejdstid, hvile-og fridøgnsbestemmelserne m.m. Og tillidsrepræsentanten kan være med til at sikre et godt og tillidsfuldt samarbejde på skolen og dermed et godt arbejdsmiljø.

Endelig kan tillidsrepræsentanten – afhængigt af overenskomsten – indgå lokale aftaler om løn- og arbejdstid, så forholdene tilpasses den enkelte skoles særlige forhold, tradition og værdier.

Tillidsrepræsentanten og medlemmerne vil samtidig udvikle et fagpolitiske fællesskab på højskolen og drøfte, hvilke regler og vilkår der skal gælde hos dem. Med en overenskomst bliver højskolelærerne desuden omfattet af det fagretlige system.

Det betyder blandt andet, at det bliver lettere at løse lokale uenigheder og at samarbejde om udviklingen af en god skole.

Sådan vil en overenskomst påvirke dig som højskolelærer

Læs om din løn som højskolelærer

Se den seneste løntabel for din løn som højskolelærer

Bliv medlem af Frie Skolers Lærerforening

Del link

Du kan nemt dele linket til denne side med en kollega, din tillidsrepræsentant eller på dine sociale medier

Del link

Du kan nemt dele linket til denne side med en kollega, din tillidsrepræsentant eller på dine sociale medier

Seneste nyheder

Seneste debatindlæg