Som højskolelærer har du ikke krav på årlige lønforhandlinger – ikke medmindre det fremgår af skolens lønpolitik. Men på den anden side er der intet, som forhindrer dig i at gå ind til din forstander og bede om en lønforhandling.
Du kan ikke påvirke din basisløn. Den følger din anciennitet og reguleres med den statsligt aftalte sats. Så medmindre du er indplaceret forkert, er det ikke her, du skal bruge dine kræfter. Men du kan påvirke og forhandle de lokale tillægsdele.
Da højskolerne ikke har en overenskomst, er lønforhandlingerne individuelle. Du kan altså ikke kræve lønforhandlinger eller -forhøjelser på andres vegne. Men du kan drøfte lønudfordringen, lønforhandlinger og taktik med de andre medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, og I kan aftale, at I alle sammen en for en vil gå ind og forhandle lønnen.
Du kan dele dine tanker om og argumenter for lønforhøjelser med de andre medlemmer (af Frie Skolers Lærerforening), og du kan fortælle de andre medlemmer om dine erfaringer fra lønforhandlingen – på den måde blive lønforhandlingerne mere kollektive og solidariske.
Og de andre medlemmer kan bruge dine resultater som en løftestang for deres forhandlinger, lige som du kan bruge viden om deres løn til at løfte din. Åbenhed om lønnen plejer at presse lønnen op. Vær dog opmærksom på, at på nogle skoler kan ledelsen være imod, at I deler lønoplysninger.
1) Plant tanken hos din forstander
Sig til din forstander, at du gerne vil tale med ham/hende om din løn.
Sig, at du synes, at din løn bør være højere – en del højere. Og aftal et tidspunkt, hvor I kan tale om det.
Det er normalt en god idé på den måde at plante tanken hos forstanderen. Men du risikerer jo, at forstanderen svarer, at det ikke kan komme på tale at forhandle, og så er det lidt svært at komme til et forhandlingsmøde.
Så overvej, hvad du gør taktisk.