Log på

Få adgang til låst indhold, der er forbeholdt dig som medlem.


Gå til Mit FSL

Se dine medlemsoplysninger og skriv beskeder til tillidsvalgte.

Sygdom og ferie

Der gælder forskellige regler alt efter, om du er syg, inden ferien begynder, om du bliver syg i ferien, eller om du planlagt skal sygemeldes i ferien, f.eks. fordi du skal opereres.

Ferien starter ved arbejdstids begyndelse på første feriedag. 

Du har ikke pligt til at holde ferie, hvis du er syg. Dette gælder også, hvis du er delvist sygemeldt. 

Sygdom før ferien begynder

Er du sygemeldt forud for feriens start, har du ikke pligt til at holde ferie. Bliver du syg umiddelbart op til feriens afvikling, og ønsker du ikke at afvikle ferien, skal du meddele skolen, at du er sygemeldt. 

Du skal give besked til skolen inden arbejdstids begyndelse på første feriedag, og du skal følge skolens retningslinjer for, hvordan sygdom meddeles.

Eksempel
Din sommerferie starter den en mandag. Det er skolens politik, at sygdom skal meddeles mellem kl. 7-7.30 til leder på en SMS. Lørdag inden feriens start falder du og brækker benet. Du ønsker derfor ikke at afvikle ferie, og du skal senest 7.30 mandag morgen sende en SMS til din leder og meddele, at du er sygemeldt.

Hvis du ikke kan meddele sygdommen på sædvanlig vis, fordi skolen er lukket ned, skal du sørge for at give din leder besked på anden vis. Skriv f.eks. en mail eller send en SMS, så du er sikker på, at din leder får beskeden.

Ferie under sygemelding

Er du langtidssygemeldt, kan du som udgangspunkt ikke holde ferie. Hvis det kan have rekreativ værdi for dig at holde ferie i sygdomsperioden, kan du dog aftale, at du alligevel afvikler ferie. Dette skal aftales med både skolen og kommunen, idet ferieafvikling i en sygdomsperiode har betydning for udbetaling af sygedagpenge til skolen.

Ønsker du derfor at holde ferie i en sygeperiode, skal der aftales en såkaldt ”teknisk raskmelding” med både skolen og kommunen. Det betyder, at du teknisk set raskmeldes i den periode, hvor du holder ferie. Når ferien slutter, er du fortsat sygemeldt som før ferien. Dette skal konkret aftales med skolen, idet skolen ikke skal søge sygedagpenge refunderet for ferieperioden. Til gengæld afvikler du din ferie, hvilket er en fordel for skolen.

Den tekniske raskmelding skal aftales med Jobcentret i din kommune. Afgørende for, om jobcentret vil sige ja til en teknisk raskmelding er, at din afvikling af ferie ikke forhaler din helbredelse (f.eks. fordi du ikke kan komme til relevante behandlinger i ferieperioden), og at der ikke sker en relevant forsinkelse af eventuel afklaring af din arbejdsevne, som måtte være iværksat af jobcentret.

Ønsker du at holde ferie under en langtidssygemelding skal du:

  • kontakte skolen og aftale, at du afvikler ferie og herunder hvor lang en periode
  • kontakte jobcentret i din kommune og aftale, at du teknisk raskmeldes med henblik på at afvikle ferie i den ønskede ferieperiode.

Vær opmærksom på, at hvis du er sygemeldt, må du ikke rejse til udlandet.

Sygdom under ferien

Bliv medlem og få

Altid tilgængelig viden om dine løn- og ansættelsesvilkår som højskolelærer

Medlemmer har fuld adgang til den faglige vidensbank på foreningens hjemmeside

20 eksperter til din rådighed

Foreningens faglige konsulenter er klar til at hjælpe og rådgive dig som højskolelærer

Et fagligt netværk

Få større indflydelse på dit arbejdsliv sammen med højskolelærere fra hele landet

Inspiration og viden

Hold dig orienteret i nyhedsbreve til højskolelærere og bliv inspireret i fagbladet Frie Skoler

Større chance for en overenskomst

Når nok højskolelærere er medlemmer af Frie Skolers Lærerforening, kan vi anmode om at forhandle en overenskomst