Arbejdet med elever kan stille høje følelsesmæssige krav til dig og dine kolleger, når eleverne har helbredsmæssige, sociale eller personlige problemer.
Det kan give stor mening i arbejdet at støtte elever med problemer, men det kan blive en belastning for den enkelte, hvis I ikke har de rette forebyggende tiltag til at undgå for høje følelsesmæssige krav.
Branchevejledninger giver vejledning i, hvordan I på skolen håndterer de typiske problemer. De udgives af Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø.
Frie Skolers Lærerforening materiale kan inspirere dig i dit arbejde som arbejdsmiljømiljørepræsentant på en fri skole.
Elever, der mistrives, kan være en stor udfordring, hvis kulturen på skolen eller læreren selv forventer, at problemet skal løses af den enkelte.
Det er et arbejdsmiljøproblem som arbejdsmiljøorganisationen skal forebygge med indsatser, der aflaster og støtter lærerne.
Hent Branchefællesskabet for Arbejdsmiljøs materiale ’Tæt på mistrivsel’
Arbejdsmiljøorganisationen kan sætte forebyggende initiativer i gang for alle ansatte, så I kan føle jer trygge, når i går på arbejde.
Hent Branchefællesskabet for Arbejdsmiljøs materiale ’Forebyg konflikter og vold’
Frie Skolers Lærerforenings har lavet et inspirationsmateriale som beskriver skolens forpligtelse til at lave retningslinjer om forebyggelse og håndtering af vold og trusler.
Materialet er udarbejdet som inspiration til arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter på de frie skoler.
Materialet indeholder forslag til et lokalt registrerings- og analyseredskab.
Hent Frie Skolers Lærerforenings materiale om forebyggelse af vold og trusler
Når man arbejder med mennesker, kan man risikere at komme ud for en traumatiserende hændelse for eksempel en elev, der kommer ud for en ulykke.
Skolens beredskab kan sikre et overblik, når der er allermest brug for det. Dialogen om risikoen og håndteringen i situationen kan forebygge og støtte de ansatte.
Hent Branchefællesskabet for Arbejdsmiljøs materiale om traumatiserende hændelser
Kritik og klager kan blive betragtet som et individuelt problem som sendes videre til læreren, som selv må løse problemet. Det påvirker og stiller høje krav til læreren.
Når samarbejdet med forældrene halter, er det en opgave som skolens ledelse og lærerne i fællesskab skal løse.
Læs mere om arbejdet med forældreklager
Frie Skolers Lærerforenings inspirationsmateriale om krænkelser giver jer ideer til forebyggelse af krænkelser, så eleverne ikke giver lærerne et dårligt arbejdsmiljø.
Sker det alligevel er det nødvendigt med en god opbakning og håndtering af episoden.
Hent Frie Skolers Lærerforenings materiale om forebyggelse af krænkelser fra elever og forældre