Uoverensstemmelser mellem ansatte og ledelsen på en skole kan opstå som enten retskonflikter eller som interessekonflikter.
Interessekonflikt
En interessekonflikt opstår, hvis en af parterne ønsker at opnå noget, man ikke har krav på i forvejen.
Lokalt vil en interessekonflikt typisk bestå i et ønske om en lokallønsaftale.
Retskonflikt
En retskonflikt opstår, hvis parterne ikke er enige om, hvordan et allerede eksisterende krav skal udmøntes.
Det kan for eksempel handle om, hvordan lokallønsaftalens bestemmelser skal forstås.
Behandling af retskonflikt
Fagretsligt behandles en retskonflikt forskelligt alt efter, om der er tale om fortolkning af en aftalebestemmelse eller prøvelse af, om en opsigelse og/eller bortvisning er berettiget.
Der gælder desuden forskellige procedurer alt efter, om der er tale om opsigelse af en medarbejder med eller uden tillidsmandsbeskyttelse.
Fortolkningsret ved konflikter
Efter almindelig arbejdsretlig praksis er det den enkelte skoles ledelse, der på et givet område har ‘1. fortolkningsretten’.
Det betyder, at de ansatte i første omgang er forpligtet til at bøje sig for ledelsens krav, medmindre disse er åbenlyst uberettigede.
Det er altså ved uenighed under de lokale forhandlinger ledelsens fortolkning af en given bestemmelse, der i første omgang er gældende.
Det er tillidsrepræsentanten, som skal tage initiativet til at bringe uenigheden videre (via Frie Skolers Lærerforening) i konfliktløsningssystem som en tvist efter de for aftalerne gældende regler.
Sådan indbringer du selv din sag for Forligsnævnet
Guiden her henvender sig til dig, der selv skal indbringe en sag for Forligsnævnet nedsat i henhold til Cirkulære om organisationsaftale for lærere og børnehaveklasseledere ved frie grundskoler samt efterskoler og frie fagskoler § 19, jf. stk. 5 og § 21.
Åbn alleSom ansat på en privatskole
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Danmarks Private Skoler, skal du indbringe din sag for Forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Danmarks Private Skoler.
Du skal sende anmodningen elektronisk til info@privateskoler.dk eller med almindelig post til Danmarks Private Skoler, att.: Forligsnævnet, Ny Kongensgade 15, 1472 København
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Som ansat på en friskole
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Dansk Friskoleforening, skal du indbringe din sag for forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Dansk Friskoleforening.
Du skal sende anmodningen elektronisk til kontakt@friskolerne.dk eller med almindelig post til Dansk Friskoleforening, att.: Forligsnævnet, Friskolernes Hus, Middelfartvej 77, 5466 Asperup
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Som ansat på en kristen friskole
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Foreningen for Kristne Friskoler, skal du indbringe din sag for forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Foreningen for Kristne Friskoler.
Du skal sende anmodningen elektronisk til fkf@kristne-friskoler.dk eller med almindelig post til Foreningen for Kristne Friskoler, att.: Forligsnævnet, Bytorvet 7, 1.th., 8722 Hedensted
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Som ansat på en lilleskole
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Lilleskolernes Sammenslutning, skal du indbringe din sag for forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Lilleskolernes Sammenslutning.
Du skal sende anmodningen elektronisk til post@lilleskolerne.dk med almindelig post til Lilleskolernes Sammenslutning, att.: Forligsnævnet, Schillerhuset, Nannasgade 28, 2200 København N
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Som ansat på en efterskole
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Efterskoleforeningen, skal du indbringe din sag for forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Efterskoleforeningen.
Du skal sende anmodningen til info@efterskolerne.dk eller med almindelig post til Efterskoleforeningen, att.: Forligsnævnet, Farvergade 27, H, 2, 1463 København K
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Som ansat under DSSV
Er du ansat på en skole, som er medlem af skoleforeningen, Deutscher Schul- und Sprachverein für Nordschleswig (DSSV), skal du indbringe din sag for forligsnævnet mellem Frie Skolers Lærerforening og Deutscher Schul- und Sprachverein for Nordslesvig (DSSV).
Sagen indbringes for forligsnævnet af den ansatte inden den angivne frist i organisationsaftalen ved at sende en skriftlig begæring til DSSV, der fungerer som sekretariat for forligsnævnet. En indbringelse kan ske såvel ved fremsendelse af almindelig post til DSSV, att.: forligsnævnet, Vestergade 30, 6200 Aabenraa eller digitalt til dssv@dssv.dk.
Læs forligsnævnsaftalen mellem de to foreninger
Hvad koster det at indbringe en sag for Forligsnævnet, når du ikke er medlem af Frie Skolers Lærerforening
Er du ansat på en grundskole, skal du indbetale et gebyr til Frie Skolers Lærerforening på kr. 1.500 pr. forligsnævnsmedlem, som Frie Skolers Lærerforening skal stille op med til behandling af forligsnævnssagen. Der deltager to forligsnævnsmedlemmer i sager på en grundskole. Det vil sige, at du som ansat på en grundskole skal indbetale kr. 3.000 i gebyr.
Er du ansat på en efterskole, så deltager der sædvanligvis kun ét forligsmedlem fra Frie Skolers Lærerforeningen i behandling af forligsnævnssagen. Gebyret for behandling af en forligsnævnssag på en efterskole er dog altid kr. 3.000.
Gebyret indbetales i forbindelse med, at sagen indbringes for forligsnævnet. Pengene skal indbetales til:
Reg.nr. 0400, Kontonr.: 4018517154
Ved angivelse af ’forligsnævnssag’.
Herudover skal du betale halvdelen af omkostninger forbundet med forplejning og lokaleleje i forbindelse med forligsnævnsmødet. Vi opkræver efterfølgende dette beløb. Du er selv med til at bestemme, hvor forligsnævnsmødet skal afholdes, og hvilke omkostninger der derfor vil være forbundet hermed. Du skal tale med sekretariatet for forligsnævnet herom.
Sådan finder du ud af, hvilken skoleforening din skole er medlem af
Du kan sørge information på de fleste af skoleforeningernes hjemmeside. Du kan også kontakte Frie Skolers Lærerforening for vejledning.
Del link
Du kan nemt dele linket til denne side med en kollega, din tillidsrepræsentant eller på dine sociale medier