Ansatte, der er ansat inden den 1. august 1995 eller overflyttet fra folkeskolen fra den “lukkede gruppe af tjenestemænd” har en tjenestemandspension.
Tjenestemandspension er baseret på et tilsagn fra staten om, at der udbetales en pension i forhold til hvor mange år vedkommende har været ansat på fuld tid.
Fra den 1. januar 1994 er der gennemført omfattende ændringer af “Lov om tjenestemandspension”. Beregningsprincippet er ændret, så pensionen vil udgøre 57 procent af den pensionsgivende løn ved 37 års pensionsalder.
Til pensionister under 65 år, der ikke oppebærer social pension, er der samtidig indført et særligt tillæg (U65-tillæg), der kompenserer for, at deres pension er blevet reduceret i denne reform. Dette tillæg ophører ved det fyldte 65. år.
Til beregning af egenpension kræves mindst 3 oplysninger:
Pensionen beregnes ud fra det aktuelle løntrin som for børnehaveklasseledere er skalatrin 33 og for lærere er skalatrin 42.
Pensionsalderen er det antal år, man har gjort tjeneste i stillinger med pensionsret med fuldt timetal efter det fyldte 25. år.
Har man i perioder haft nedsat timetal med tilsvarende nedsættelse af lønnen, beregnes pensionsalderen forholdsmæssigt.
Pensionsalderen kan maksimalt være 37 år. Er man blevet medlem af pensionskassen som 25-årig og har haft uafbrudt tjeneste med fuldt timetal, har man altså optjent fuld pensionsalder som 62-årig.
Der regnes kun med hele pensionsår. Overskydende måneder og dage medregnes ikke ved den endelige fastsættelse af pensionsalderen.
Det er derfor vigtigt, at man inden pensioneringstidspunktet sørger for at tjekke den konkrete pensionsalder. I nogle tilfælde kan det betyde, at man får et ekstra pensionsår, hvis man udsætter sin afsked en måned eller to.