Husk, at spørge til lønnen
Når du bliver ansat som ny lærer på en fri skole, består din løn af to løndele: en grundløn og en lokalløn.
Grundlønnen
Når du bliver ansat, bliver du indplaceret på et basisløntrin, der svarer til din lønanciennitet. Lønnen på basisløntrinnene er centralt aftalt.
Efter fire år flytter du op til det næste basisløntrin, indtil du efter 12 år – er på basisløntrin fire – det sidste trin i det centrale lønsystem.
Hvis du har erfaringer fra et lærerjob på en fri skole eller en folkeskole, har du krav på at tage din anciennitet med dig. Så hvis du var på basisløntrin to på din sidste skole, kan du ikke blive indplaceret under det trin.
Som nyuddannet bliver du normalt placeret på basisløntrin 1, men hvis du kan overbevise skolen om, at du har vigtige erfaringer, som skal medregnes, kan du blive flyttet op på et højere basisløntrin. Det gælder også, hvis du kommer fra et andet job – fx som gymnasielærer.
Det er skolens leder, som afgør, hvor du indplaceres. Men du kan ved ansættelsessamtale argumentere for dit synspunkt.
Ud over grundlønnen får du en række centralt aftalte tillæg, for eksempel undervisningstillæg og kostskoletillægget (som gælder for frie kostskoler og for efterskoler).
Decentral løn
Ud over grundlønnen består din løn af en decentralt aftalt lokalløn. Men hvor høj den løndel er, afhænger af skolens decentrale lønaftaler. Nogle skoler udbetaler meget lidt eller slet ingen lokalløn.
Det decentrale lønniveau forhandles nemlig mellem skolens ledelse og tillidsrepræsentanten. Hvis I ikke har en tillidsrepræsentant på din skole, forhandles lønniveauet mellem skolens ledelse og Frie Skolers Lærerforening (FSL). De decentrale lønforhandlinger afgør, hvor mange og hvor høje løntillæg, lærerne på skolen skal have. Der kan være kvalifikationstillæg, funktionstillæg og engangsvederlag.
Du hverken kan eller må forhandle din egen lokale løn. Det er kun tillidsrepræsentanten eller Frie Skolers Lærerforening, som kan indgå lønaftaler med skolens ledelse.
Hvis du er i tvivl om, hvad du skal spørge om ved ansættelsessamtalen, kan du kontakte skolens tillidsrepræsentant eller Frie Skolers Lærerforening.
Lønefterslæbet
Lærerne på de fri skoler tjener i gennemsnit mindre end lærerne i folkeskolen.
Lærerne på de frie grundskoler tjener i gennemsnit knap 1000 kr. mindre end folkeskolelærerne hver måned. Lærerne på efterskolerne tjener godt 1500 kr. mindre end folkeskolelærerne om måneden.
Det er vigtigt, at du spørger grundigt ind til lønnen, når du kommer til ansættelsessamtalen. Nogle lærere bliver overrasket, når de får deres første lønseddel og opdager, at beløbet af lavere, end de forventede.
Læs mere om lønnen på de frie skoler her fairlærerløn.dk.
Kontakt os
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Frie Skolers Lærerforening.