Er du ansat på en grundskole, skal din arbejdstid så vidt muligt planlægges, så den er samlet. Der må altså i udgangspunktet ikke i løbet af arbejdsdagen være pauser i din arbejdstid.
Kun undtagelsesvis kan din arbejdstid planlægges, så der bliver et ophold i arbejdet. Dette kunne f.eks. være, hvis der er skolefester, teaterarrangementer o. lign., som ikke ligger i direkte forlængelse af din øvrige arbejdstid.
Er du ansat på en efterskole, gælder en særlig pausebestemmelse. Den betyder, at pauser på 30 minutter eller derover medregnes i arbejdstiden med en tredjedel. Sammenlagt kan der dog højst indregnes i alt to timer pr. dag.
Der er ikke et krav om, at du skal stå til rådighed for skolen i sådanne pauser, og du kan derfor forlade skolen.
Pauser på under 30 minutter medregnes fuldt ud i arbejdstiden, hvis du skal stå til rådighed for skolen.
Elevpauser i tilknytning til undervisningen er normalt af kortere varighed og under en halv time.
Det fremgår af arbejdstidsaftalen, at elevpauserne typisk anvendes til klargøring og oprydning, skift af undervisningslokale, kopiering, sparring med kollegaer, beskeder til forældre, gårdvagt, eller lignende. Og derfor indgår elevpauser i din almindelige arbejdstid, når du har undervisning før og efter.
Den spisepause, du holder på skolen, skal indregnes i din arbejdstid. Forudsætningen for indregningen er, at du står til rådighed for skolen i spisepausen, at spisepausen er på maksimalt 29 minutter, og at du er på arbejdspladsen under spisepausen.
Din ret til den betalte spisepause forsvinder dog, hverken hvis skolen forlænger pausen til mere end 29 minutter, eller hvis skolen meddeler dig, at du ikke skal stå til rådighed.