Skolen skal forebygge mobning, chikane og andre krænkelser af de ansatte. Det gælder både krænkelser eksternt (for eksempel fra elever og forældre) og internt (for eksempel fra kolleger, ledere og samarbejdspartnere).
Det er lederens ansvar at sikre, at medarbejdere kan udføre deres arbejde uden risiko for krænkende handlinger, herunder mobning og chikane – også chikane af seksuel karakter.
Det er uden betydning, om handlingerne er udtryk for ubetænksomhed eller et decideret ønske om at krænke. Det er personens oplevelse af, om det er en krænkende handling, der er central.
Chikane, mobning og krænkelser fra elever og forældre kan have mange former. Det kan forekomme som en ubehagelig, aggressiv eller truende form for kritik eller rygtedannelse blandt skolens elever. Og krænkelsen kan ske på sociale medier.
Krænkende handlinger udøvet af eksterne (for eksempel elever, forældre eller andre), betragter Arbejdstilsynet som vold i forbindelse med arbejdet.
Hvis du udsættes for krænkelser fra forældre og elever, er det afgørende, at du fortæller det til skolens leder. Din skoleleder skal iværksætte tiltag for at stoppe krænkelserne.
Alle episoder med krænkelser fra elever og forældre skal ifølge Arbejdsmiljøloven registreres hos arbejdsmiljøorganisationen på skolen. Arbejdsmiljøorganisationen bruger denne registrering i sit arbejde med at forebygge krænkelserne.
Du skal ikke slette mails og sms med krænkende indhold, for så sletter du din dokumentation for krænkelsen.
I alvorlige tilfælde som for eksempel trusler om vold kan skolen henvende sig til politiet med henblik på efterforskning af sagen. Du kan også selv henvende dig til politiet.
Du kan få rådgivning hos Frie Skolers Lærerforening, og du bør særligt kontakte os, hvis du bliver så påvirket af hændelserne, at der kan være tale om en arbejdsskade eller en personskade efter Offererstatningsloven.
Modtager du kritik og klager fra elever og forældre er det ikke i sig selv en krænkelse, men der kan være indhold i klagen som er krænkende.