Som lærer eller børnehaveklasseleder på en fri skole er du omfattet af en såkaldt skærpet underretningspligt. Det betyder, at du skal underrette kommunen, hvis du i forbindelse med dit arbejde bliver bekymret for, om en elev på din skole mistrives.
Den skærpede underretningspligt er et personligt ansvar. Det betyder, at hvis du har en bekymring, som du tænker, kunne eller burde udløse en underretning, er det din pligt at underrette – du må ikke bare gå ud fra, at andre gør det.
Hvis du aftaler med en kollega eller din skoleleder, at de underretter, skal du følge op på og sikre dig skriftlig dokumentation for, at det sker. Hvis de ikke underretter, skal du gøre det.
Hvornår bør du være så bekymret, at du skal underrette kommunen? Der er intet klokkeklart svar på det spørgsmål. Det er dit ansvar som professionel lærer at besvare spørgsmålet så samvittighedsfuldt som muligt.
Men loven og ministeriets pjecer sætter nogle pejlemærker, som kan hjælpe dig i din beslutningsproces.
Pejlemærker for, hvornår du skal underrette:
Hvis du er i tvivl, om dine observationer og bekymringer kan begrunde en underretning, kan du ringe til den kommune, skolen ligger i, og bede om at tale med en medarbejder, som arbejder med underretninger.
Kommunerne kan give anonym vejledning og sparring, og du behøver ikke at oplyse dit navn, elevens navn, eller hvor du arbejder.
Du kan også altid henvende dig til Frie Skolers Lærerforening for råd og vejledning.