Log på

Få adgang til låst indhold, der er forbeholdt dig som medlem.


Gå til Mit FSL

Se dine medlemsoplysninger og skriv beskeder til tillidsvalgte.

Hvor er du ansat?

Vælg hvilken type skole du er ansat på


Underretningspligt

Som lærer eller børnehaveklasseleder på en fri skole er du omfattet af en såkaldt skærpet underretningspligt. Det betyder, at du skal underrette kommunen, hvis du i forbindelse med dit arbejde bliver bekymret for, om en elev på din skole mistrives.

Den skærpede underretningspligt er et personligt ansvar. Det betyder, at hvis du har en bekymring, som du tænker, kunne eller burde udløse en underretning, er det din pligt at underrette – du må ikke bare gå ud fra, at andre gør det.

Hvis du aftaler med en kollega eller din skoleleder, at de underretter, skal du følge op på og sikre dig skriftlig dokumentation for, at det sker. Hvis de ikke underretter, skal du gøre det.

Hvornår skal du underrette?

Hvornår bør du være så bekymret, at du skal underrette kommunen? Der er intet klokkeklart svar på det spørgsmål. Det er dit ansvar som professionel lærer at besvare spørgsmålet så samvittighedsfuldt som muligt.

Men loven og ministeriets pjecer sætter nogle pejlemærker, som kan hjælpe dig i din beslutningsproces.

Pejlemærker for, hvornår du skal underrette:

  • hvis du har mistanke om, at en elev har været udsat for seksuelt overgreb.
  • hvis du har mistanke om, at en elev er udsat for fysisk eller psykisk vold. Psykisk vold omfatter blandt andet følelsesmæssig afvisning, trusler om at blive forladt, trusler om afstraffelse, nedværdigende behandling, manglende stimulering eller at eleven forhindres i at gå i skole eller dyrke fritidsinteresser.
  • hvis du oplever, at en elev er udsat for omsorgssvigt (hvis fx eleven konsekvent møder frem uden madpakke, hvis elevens personlige hygiejne truer dets relationer til resten af klassen, eller hvis du har en mistanke om, at forældrene ikke opfylder elevens basale fysiske, psykiske og udviklingsmæssige behov).
  • hvis eleven har et højt fravær fra skolen.
  • hvis eleven mistrives (hvis eleven for eksempel isolerer sig socialt i klassen, hvis eleven ændrer karakter og bliver aggressiv, giver udtryk for ekstremistiske holdninger, lider af selvhad eller lignende).

Hvornår skal du ikke underrette?

  • Hvis elevens mistrivsel åbenlyst kan forklares med forhold på skolen eller i klassen (fx mobning, højt støjniveau eller lignende), skal problemet løses af og på skolen.
  • Hvis eleven har faglige problemer eller store indlæringsvanskeligheder. Så skal du i stedet kontakte Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.

Hvis du er i tvivl om underretning

Hvis du er i tvivl, om dine observationer og bekymringer kan begrunde en underretning, kan du ringe til den kommune, skolen ligger i, og bede om at tale med en medarbejder, som arbejder med underretninger.

Kommunerne kan give anonym vejledning og sparring, og du behøver ikke at oplyse dit navn, elevens navn, eller hvor du arbejder.

Du kan også altid henvende dig til Frie Skolers Lærerforening for råd og vejledning.

Bliv medlem og få

Altid tilgængelig viden om dine løn- og ansættelsesvilkår

Medlemmer har fuld adgang til den faglige vidensbank på foreningens hjemmeside

Et lokalt, fagligt netværk

Få indflydelse dit eget arbejdsliv i FSL-klubben på skolen

20 eksperter til din rådighed

Foreningens faglige konsulenter er klar til at hjælpe og rådgive dig som medlem

Rabataftaler forhandlet til 11.000 medlemmer

Brug dit medlemskab til at spare penge og få adgang til eksklusive tilbud

Rabat på kurser & arrangementer

Kom med på gratis minikurser og få medlemsrabat på kurser med deltagerbetaling

Inspiration og viden

Hold dig orienteret i nyhedsbreve og bliv inspireret i fagbladet Frie Skoler